Центр швидкої допомоги та комплексної діагностики для тварин «Хатіко» Реалізований

Доданий
31.10.2016
Номер
587
Навколишнє середовище

Центр швидкої допомоги та комплексної діагностики для тварин «Хатіко» орієнтований на надання низки соціальних послуг населенню, зокрема комплексної діагностики, ургентної ветеринарної допомоги, післяопераційної перетримки, забезпечення стаціонаром для лікування тварин. Центр безоплатно займатиметься лікуванням травмованих, хворих безпритульних тварин, пошуком для них місць подальшого розміщення.

Автор проєкту
Ірина
Ірина Романова
Бюджет
999 300 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

На даний час на території міста Тернополя відповідними ветеринарними установами не надаються комплексні послуги діагностики стану здоров'я тварин внаслідок відсутності належної матеріально-технічної бази. У ветеринарних клініках міста є відсутніми стаціонари та відділення ургентної ветеринарної допомоги тваринам. Внаслідок цього якість надання ветеринарних послуг є доволі низькою, оскільки помітним є високий рівень смертності травмованих, поранених тварин (до 70 % звернень у клініки), а також значна кількість ускладнень у післяопераційний період. Ситуацію, що склалась із наданням ветеринарних послуг, можна вважати вкрай незадовільною, оскільки ветеринари місцевих клінік ставлять діагнози здебільшого навмання, покладаючись здебільшого на власний професіоналізм та інтуїцію.
Центр розпочав свою у 2016 році із надання послуг УЗД-діагностування при співпраці із ТзОВ «Зооцентр», Асоціацією захисників безпритульних тварин м. Тернополя «Ноїв Ковчег», Тернопільською Державною Ветеринарною Дослідною станцією. Напрацьована клієнтська база та постійні звернення мешканців м. Тернополя свідчать про значний попит на широкий спектр послуг, пов'язаних із покращенням здоров'я, перебування та утримання хатніх й безпритульних тварин.
Городяни звертаються із проханням поміщення своїх тварин у стаціонар або на тимчасове перебування для нагляду, лікування та реабілітації.
Також у місті спостерігається напружена ситуація із утриманням безпритульних тварин, серед яких частими є випадки травматизму, захворювання тощо. Тільки незначна кількість цих тварин отримують кваліфіковану ветеринарну допомогу завдяки волонтерам, активістам місцевої зоозахисної організації та небайдужим городянам. Центр планує здійснювати ургентну допомогу постраждалим тваринам за свій рахунок з тимчасовим перебуванням у стаціонарі.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Ключовими клієнтами та реципієнтами послуг діагностичного центру є наступні групи осіб та організацій:
1. власники хатніх тварин, які можуть отримувати якісну лікувальну-діагностичну допомогу для своїх тварин, організацію їх перебування під кваліфікованим наглядом на час відпустки, тощо;
2. ветеринарні клініки, які не мають власного діагностичного обладнання, приміщення для стаціонару, зручностей для прийому поранених, травмованих тварин, не надають ургентної ветеринарної допомоги;
3. мисливські клуби, фермерські господарства, що мають у своєму розпорядженні диких та свійських тварин;
4. ентузіасти, волонтери, активісти, що займаються захистом безпритульних тварин;
5. тварини у зоопарках, цирках, зоокутках тощо на території м. Тернополя і Тернопільської області, зокрема у випадках нещадної експлуатації, безвідповідального поводження;
6. безпритульні і дикі тварини, які можуть отримати ветеринарну і соціальну допомогу й захист, порятунок й притулок.

Інформація щодо очікуваних результатів у разі реалізації проекту

Створена стартова матерально-технічна база дозволить здійснити обігові кошти на організацію торгівлі ветеринарними препаратами та товарами для тварин. Також це дозволить створити сайт Центру із інтернет-магазином для широкої популяризації роботи Центру серед тернопільської громади та напрацювання клієнтської бази даних.
Передбачається здійснити базовий ремонт орендованого напівпідвального приміщення Державної Ветеринарної дослідної станції для приведення у належний стан запланованих боксів (операційного, карантинного) та 2 кімнат для станціонарного утримання тварин.
Заплановано облаштування приміщень Центру відповідним обладнанням – холодильник та сейф для збереження ветпрепаратів, мікрохвильова піч для нагрівання препаратів, стериалізатор, 5 ламп для кварцування приміщень, клітки для розміщення тварин, 3 електробатареї для нагріву приміщень операційної та перетримки тварин, дрібний інвентар (машинка для стрижки, фен, електронагрівачі води).
Сформована матеріально-технічна база дозволить створити мінімум 6 робочих місць, сформувати штат з висококваліфікованих фахівців для надання вказаних послуг (2 ветеринари вищої кваліфікації, 1 провізор, 2 помічники ветеринара, 1 технічний працівник). Вказаний штат фахівців буде здатний надавати послуги Центру цілодобово та здійснювати нагляд за тваринами, поміщеними у бокси та у приміщення стаціонару. Для розширення комплексу наданих послуг планується залучати додатково працівників на погодинній основі або на умовах аутсорсингу (ведення сайту та забезпечення роботи інтернет-магазину, надання маркетингових послуг). Також для роботи центру будуть залучені волонтери та ентузіасти, які зможуть допомагати штатним працівнкам доглядати за тваринами.
Центр бере на себе відповідальні за організацію та здійснення роботи із населенням у м. Тернопіль щодо здійснення стерилізації хатніх тварин та гуманного поводження із безпритульними тваринами. Центр зможе здавати приміщення у суборенду для роботи суміжних фахівців – каніс-терапевта, реабілітолога, вузькопрофільних фахівців.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління житлово-комунального господарства