Науково-демонстраційний освітній центр «Центр Науки» Реалізований

Доданий
31.10.2016
Номер
614
Освіта

Ми прагнемо створити в Тернополі справжній «Центр науки», де кожен бажаючий зможе спробувати себе в ролі дослідника та винахідника. Окрім наукових експонатів, ми створимо лабораторію де на практиці усі охочі під наглядом спеціалістів зможуть проводити хімічні, фізичні та біологічні досліди, викладачі зможуть проводити шкільні уроки чи університетські заняття впродовж всього року.

Автор проєкту
Христина
Христина Білінська
Бюджет
999 640 грн
Розрахунок бюджету
Район
Центр

Опис

Опис проекту

Наука може бути ближчою ніж ми собі це можемо уявити. Наша команда науковців, громадських діячів та волонтерів започаткувала в Україні міжнародний проект «Наукові Пікніки». Щороку ми збираємо тисячі охочих «доторкнутись» до науки. Зараз ми прагнемо створити в Тернополі справжній «Центр науки», де кожен бажаючий зможе спробувати себе в ролі дослідника та винахідника. Ми пропонуємо споглядати та відчувати світ через експеримент, ставити питання і отримувати на них відповіді. Окрім наукових експонатів, які розкриватимуть дива природничих наук ми створимо лабораторію де на практиці усі охочі під наглядом спеціалістів зможуть проводити хімічні, фізичні та біологічні досліди, викладачі зможуть проводити шкільні уроки чи університетські заняття впродовж всього року.

Проблема:
Ми констатуємо відсутність сучасної матеріально-технічної бази в освітніх навчальних закладах. Класичні освітні програми перенасичені теорією, що аж ніяк не мотивують та не зацікавлюють дітей, а методи навчання дуже часто побудовані на запам’ятовуванні масивів інформації, які у сучасному світі нічого не вартують, набагато ціннішим є вміння мислити, аналізувати та приймати рішення.
Ми хочемо жити в багатій і заможній країні але чи це можливо без інвестицій в науку та освіту?
Як показав досвід під час проведення наукових пікніків, які проводяться один раз в рік, в Тернополі відвідують до 10 000 людей, внаслідок чого є багато побажань, учнів, вчителів, батьків, науковців, щодо створення постійно діючої практично-експериментальної освітньої платформи.

Мета:
Наша мета - популяризація науки та освіти серед молоді, розвиток новітньої наукової еліти в Україні.
• Створення платформи для неформального наукового спілкування, що об’єднує кожного, хто цікавиться наукою, незалежно від соціального стану, місця проживання, фінансового забезпечення, тощо.
• Розвиток прагнення до відкриття і розуміння світу через самостійні експерименти і участь в творчому процесі.
• Створення умов для творчого розвитку особистості та інтелектуального самовдосконалення.
• Формування умінь, особливо істотних в XXI столітті: спілкування, співпраці, критичного та креативного мислення, а також вирішення проблем і інноваційних процесів.
• Створення в суспільстві переконання в тому, що гармонійний розвиток цивілізації спирається на наукові винаходи, нові технології і гуманітарне мислення.
Пропоноване рішення щодо розв'язання проблеми: «Центр Науки» це місце де можна навчатись та розважатись водночас, пізнавати світ, спостерігати явища природи, побачити на практиці фізичні властивості речовин, експериментувати та досліджувати. Центр науки це сукупність музею науки, наукових установок, міні-лабораторій хімії, фізики та біології а також цікаві наукові шоу.
Враховуючи кращий досвід Центру Науки Коперника м. Варшава, а також Харківського ЛандауЦентру, які готові надати методичну та інформаційну підтримку, ми прагнемо створити місце для саморозвитку, освіти та відпочинку.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

• дошкільнята;
• школярі;
• вчителі шкіл;
• студенти;
• аспіранти;
• науковці;
• батьки;
• викладачі ВНЗ;
• інноваційні компанії;
• туристи, оскільки це перший науковий центр в Західній Україні;
• люди які зацікавленні в саморозвитку та чомусь новому.

Інформація щодо очікуваних результатів у разі реалізації проекту

Ми сподіваємося, що створений "Центр Науки" дозволить:
- підвищити інтерес до якісної навчальної та наукової діяльності серед дітей і молоді, показати практики та приклади покращення педагогічної діяльності учителям заради сприяння соціальному розвитку молодого покоління;
- побудувати підґрунтя для подальших комунікацій і співпраці педагогічних, науково-педагогічних, культурних і громадських спільнот міста Тернополя.
- досягти інших завдань та мети зазначеної у даної проекті

Ми ставимо для себе такі якісні показники реалізації проекту:
- підвищення рівня зацікавленості цільової аудиторії в якісній навчальній і науковій діяльності;
- збільшення кількості туристів, оскільки це буде перший науковий центр в Західній Україні;
- розробка інформаційно-довідкових матеріалів, сценарій занять та наукових шоу;
- подальша робота над розвитком неформальної освіти.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління освіти і науки