СІМЕЙНА НЕДІЛЯ Відхилений

Доданий
26.09.2017
Номер
8
Культура

Створення умов для вивчення традицій, звичаїв, історії, мови субетносу українського народу – лемків. Навчання проводити у вигляді ігор, майстер-класів, переглядів фільмів про Лемківщину, реалізації дитячих ідей при допомозі батьків, дідусів, бабусь. Проект неприбутковий.

Автор проєкту
Бюджет
97 209 грн
Розрахунок бюджету
Район
Центр
Адреса
бульв. Шевченка Тараса, 21, Тернопіль

Опис

Опис проекту

Проект зорієнтований на єдність поколінь. Ціль: навчити любити свій рід не за те, що він славний, а за те, що він у кожного свій. Показати сильні сторони родових гілок, підтримки один одного на прикладах тих, хто поруч бореться із фізичними вадами, прагне гармонії і перемагає. Показати на прикладах родин, що пережили депортацію, силу духу до відродження.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Цей проект для нащадків лемків, які були депортовані з етнічних українських земель та симпатиків лемківських традицій.

Проблема

Ми живемо в світі і часі глобалізації. Але як хочеться відчути себе в цьому океані людських доль неповторною, цікавою, самобутньою людиною. Ці всі якості люди повинні розвивати в соціумі, в середовищі де кожен різний. Але хто навчить поважати старших, цінувати і визнавати заслуги тих, хто вже прийшов на вершину свого життя. Телевізор? Ні. Тільки живе спілкування в колі однодумців., але різних за віком, статком, здоров*ям . Хто може розказати казку краще ніж бабуся чи дідусь? Хто може одночасно працювати руками і співати. Ну звичайно дідусь і бабуся, бо життя приносить радість від спілкування з внуками. А чи є в нас місця, де можна разом вчитися ремеслу,дивитися мультики, співати. І все разом. Пропоную таке спілкування з елементеми пізнання звичаів, традицій. .

Мета проекту

Вивчати і популяризувати духовну спадщину субетносу українського народу – лемків.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обґрунтування

СІМЕЙНА НЕДІЛЯ - це спільне проводження родин, з метою пізнання традицій, звичаів. Вирішується через майстер-класи, круглі столи із залученням знавців і професіоналів.

План заходів з реалізації проекту

Основним напрямом данного проекту є комунікація в соціумі декількох поколінь – нащадків переселенців, відтворення звичаів та традицій на прикладах родин, які проживають в Тернопільській області.
-Історична правда про переселення в оповідях очевидців тих подій. Розвинути зацікавленість дітей на спробі створити казку , відчути себе в ролі художників в колі тих, хто вперше візьме до рук олівець, пензель. Має фізичні вади, але прагне колективної праці. Створення маленьких
мультиків про трагічну долю, переселення і радість життя. Робота поколінь.
-Майстер класи по написанні лемківської писанки з подальшим викладом у книжці-розмальовці «Азбука лемківської писанки. Чорне по білому» Участь у фестивалях і конкурсах писанки в м. Тернополі.
-Мастер класи з виготовлення кривульки (кризи) з подальшим викладом у книжці-розмальовці «Азбука лемківських прикрас» та проведенням круглого столу майстрів України .
Навчання азів лемківського письма із створенням АБЕТКИ для тих, хто прагне пізнати лемківську пісню, слово.