Локація Смарт Сіті на базі кафедри комп’ютерних наук ТНТУ Відхилений

Доданий
30.09.2017
Номер
40
Освіта

«Локація Смарт Сіті» («Зона комфорту для студентів» та «Інтерактивна лабораторія «Смарт Сіті») на базі кафедри комп’ютерних наук ТНТУ. Простір з відповідним технічним забезпеченням, де студенти здобуватимуть освітні послуги у новому креативному форматі, а громада міста відвідуватиме організовані курси, хакатони, що сприятиме генеруванню та розвитку різного роду стартап проектів для розвитку міста

Автор проєкту
Бюджет
510 132 грн
Розрахунок бюджету
Район
Центр
Адреса
вул. Руська, 56, Тернопіль

Опис

Опис проекту

Команда науково-педагогічного колективу та студентського активу кафедри комп’ютерних наук прагнуть створити в Тернопільському національному університеті імені Івана Пулюя «Локацію Смарт Сіті», яка формуватиметься із «Зони комфорту для студентів» та інтерактивної лабораторії «Смарт Сіті» (корпус №1, 7 пов., зона біля ліфту та ауд. 701). Дана локація працюватиме по принципу LivingLab (живої лабораторії), тобто функціонуватиме єдина екосистема, де студенти, викладачі, випускники ВНЗ та просто усі охочі матимуть змогу підвищити «цифрову» грамотність та компетенції, спробувати попрацювати в команді однодумців, отримати консультацію від відповідних менторів (ІТ фірм, органів виконавчої влади, ін.), попрацювати над практичними проектами та зрештою створити власні стартап проекти, які сприятимуть всебічному розвитку міста.
Цілі проекту:
- Формування важливих компетенцій: цифрова грамотність, комунікації, командна робота, критичне та креативне мислення, а також вирішення практичних проблем і інноваційних процесів із застосуванням смарт технологій;
- Зробити «цифрові» технології доступними. Наскрізна кросплатформна підготовка, тобто, коли вивчення предметів відбувається з використанням передових «цифрових» технологій;
- Популяризація важливості цифрової грамотності серед громадян;
- Організовувати і проводити освітні курси, тренінги з цифрової грамотності, ІТ-підприємництва, 3-D моделювання та ін.;
- Створення внутрішнього ринку ІТ-продуктів шляхом формування в суспільстві розуміння і необхідності технологічних рішень у повсякденному житті;
- Зона довіри, креативу та комфорту студентського активу;
- Стимулювання розвитку молодіжного ІКТ-підприємництва.
- Побудувати підґрунтя для подальших комунікацій і співпраці студентів, викладачів, ІТ-компаній, органів місцевого самоврядування та інших організацій для реалізації різного роду проектів;
- Закласти основу для трансформації секторів економіки в конкурентоспроможні та ефективні («цифрова» економіка, «цифровізація» бізнесу, промисловості).
Проблема є сталою і не вирішиться без здійснення певних заходів. Вирішення даної проблеми відповідає Стратегії розвитку міста Тернополя до 2025 року, а саме Стратегічному пріоритету №3 "Територія розвитку науки та інноваційних технологій" Стратегічна ціль 1. Підвищення ролі вищих навчальних закладів у житті міста та зростання інноваційного потенціалу міста (3.1. Формування Тернополя як потужного освітньо-наукового європейського міста; 3.2. Зростання інноваційного потенціалу міста)
(об’єднання зусиль обласної та міської влади для посилення потенціалу вищих навчальних закладів міста, зміцнення їхньої бази, розширення співпраці з вузами інших європейських міст).
Результатами проекту зможе користуватися уся громада міста.
Що уже зроблено:
http://tntu.edu.ua/?p=uk/news/3092
http://tntu.edu.ua/?p=uk/news/2498
https://www.facebook.com/events/1920306318256638/
http://startup.tntu.edu.ua/index.php/uk/novyny/84-uvaha-konkurs;
http://tntu.edu.ua/?p=uk%2Fnews%2F3164

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Студенти кафедри комп’ютерних наук ТНТУ (близько 600 чол.);
Науково-педагогічні працівники кафедри, аспіранти та допоміжний персонал (близько 55 чол.);
Резиденти Стартап центру ТНТУ;
Адміністрація університету;
Партнери кафедри – ІТ фірми; підприємства, громадські організації, органи місцевого самоврядування;
Батьки наших студентів;
Молодь та усі охочі хто здобуватиме вищу освіту в університеті;
Учні шкіл, що відвідуватимуть організовані курси;
Громадяни м. Тернополя, що відвідуватимуть освітні курси, тренінги та хакатони.

Проблема

Ми констатуємо той факт, що матеріально-технічне забезпечення інфраструктури державних ВНЗ є вкрай недостатнім для конкурентоспроможного професійного зростання української молоді. Існує проблема недостатності новітніх цифрових технологій для якісного навчального процесу.
Кафедра КН ТНТУ забезпечує навчання за спеціальностями 122 «Комп’ютерні науки», 124 «Системний аналіз», 126 «Інформаційні системи та технології» та частково 074 «Публічне управління та адміністрування». Освіту здобуває більше 600 студентів, навчальний процес забезпечує 35 викладачів. Інформаційні технології використовуються під час проведення лекційних та лабораторних занять, адже усі види занять є практично орієнтовані. Проте, навчальний процес потребує додаткового сучасного цифрового обладнання, інвентарю та відповідного простору для якісного проведення таких дисциплін як «Комп’ютерне моделювання», «Веб-програмування та веб-дизайн» та ін., де користувач зможе споглядати увесь життєвий цикл конкретного продукту.

Мета проекту

Інтерактивний простір, що сприятиме розвитку «цифрової» грамотності, компетенцій та інноваційного потенціалу молоді, з метою формування їх готовності генерувати нові ідеї, створювати та імплементувати інноваційні стартап проекти.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обґрунтування

Створення ідей, ІТ-продуктів, програмного коду, послуг – це приклади використання інтелекту, що створює продукти з високою доданою вартістю, тобто прояв «економіки знань», а чи можливо формувати даний інтелект без відповідного інфраструктурного забезпечення та інвестицій в науку та освіту?
Кафедра комп’ютерних наук Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя уже зараз почала працювати над масштабним проектом «Якісна трансформація системи освіти в епоху цифровізації України». Колектив кафедри разом із ІТ компаніями та керівниками багатьох підприємств модифікує та адаптує усі навчальні плани під актуальні потреби ринку. Проте, дана трансформація не може відбутися без використанням сучасних інформаційних технологій та створення відповідних умов для навчання студентів та праці науково-методичного персоналу.
На перервах увесь контингент студентів немає зони де б вони комфортно проводили час та якісно підготовлювались до лекційних та практичних занять. Студенти є активними та креативними, тому прагнуть здобувати освіту у ергономічному та технологічному просторі, що всебічно розвиватиме їх творче та інноваційне мислення у процесі освітньо-професійного зростання, всебічно розвиватиме майбутнього ІТ спеціаліста.
Оскільки ВНЗ є державною структурою і находиться у підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України, кафедра комп’ютерних наук вирішила не зволікати та очікувати на кошти, а спробувати залучити кошти для реалізації відповідного проекту.
Для вирішення проблеми необхідно створити «Локацію Смарт сіті», що формуватиметься із «Зони комфорту для студентів» та «Інтерактивної лабораторії «Смарт Сіті» (корпус №1, 7 пов., фойє біля ліфта та ауд. 701).
Пропонуємо, наступне рішення.
Облаштування «Зони комфорту для студентів» здійснити з допомогою партнерів кафедри, а саме ІТ компаній міста Тернополя та інших хто бажатиме долучитися до реалізації даного проекту.
Щодо створення «Інтерактивної лабораторії Смарт сіті», пропонуємо реалізувати у рамках громадського проекту «Бюджет участі». «Цифрове» обладнання (ноутбуки, мультимедійний інтерактивний комплекс (ноутбук викладача, інтерактивна дошка, проектор, кріплення до проектора), 3-D принтер, 3-D сканер, графічні планшети та інвентар (столи для командної роботи, стільці двох видів) закріпити на баланс Управління освіти та науки Тернопільської міської ради, а його фактичне використання здійснювати у «Інтерактивній лабораторії Смарт сіті» (вул. Руська, кафедра комп’ютерних наук ТНТУ, ауд. 701 ).

План заходів з реалізації проекту

Реалізація проекту передбачає два етапи, а саме:
I етап: створити «Зону комфорту для студентів». Для цього необхідно зробити ремонт фойє біля ліфту, закупити лавочки, пуфики, зробити відповідне освітлення, здійснити дизайн стіни у тематиці розумного міста (фойє біля ліфта) (творчі та активні студенти кафедри самостійно розробили даний дизайн та мають ініціативу оформити даний дизайн власноруч). Даний етап реалізовуватиметься за залученими коштами наших партнерів (співфінансування).
II етап: створити у 701 аудиторії «Інтерактивну лабораторію «Смарт Сіті» із необхідним інформаційним обладнанням. Підписання договору про співпрацю. Закупівля комп’ютерів, інтерактивної дошки з проектором та комп’ютером для викладача, 3-D принтера з комплектуючими, 3-D сканера, графічних планшетів та меблів (стільці двох типів, круглі столи для командної роботи та ін). Встановлення та налаштування.

Фотографії